logo

het verhaal van de "Botol Tjebok"

mimin
06/11/2020

De botol tjebok hoort thuis in elk Indisch huis dat is de stelling maar hoe zit dat eigenlijk of nog beter wat is die botol tjebok ook weer.
In die botol zit gewoon water en wordt gebruikt om je zitvlak te spoelen na een stoelgang. De techniek van het spoelen is op zich ook een kunst 🙂
Toen de Indische mensen in Nederland kwamen zijn ze geschrokken dat je je zitvlak "droog" moest schoonmaken met toiletpapier.
Vandaar dat ze toen maar de botol tjebok hebben bedacht. Als het goed is kom je in een Indisch huis gegarandeerd zo'n fles tegen in het toilet.
De modernisering echter heeft ook niet stil gestaan in het toilet want vele Indischehuizen zijn thans voorzien van prachtige handdouches die naast de toiletpot is geinstalleerd waardoor de botol tjebok helaas overbodig is geworden. Ook wel sneu hoor dat dat stukje Indische nostalgie verdwenen is.
Grappig is dat Indischen op een camping steevast met een fles water in de hand de campingtoilet bezoeken verbaasd  nagekeken door andere campingbezoekers.
Een Nederlandse man kon het niet laten en zei "krijg je dorst op het toilet?"

Spread the love
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45 
2713 GA Zoetermeer
Tel. 079 - 316 63 08
© Nationale Indische Dag 2020
crossmenuchevron-down
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x