logo

Het ontstaan van de Indische Nederlandse Cultuur

mimin
15/11/2020

Er zijn verschillende websites, artikelen en boeken over de geschiedenis van de Indo-Europeanen. Voor deze NID website presenteren we enkele voorbeelden, zonder overigens de andere websites tekort te doen.

Het ontstaan van de Indische Nederlandse Cultuur (Tekst uit Indo Story van Rob Dias Leidschendam)
Deze cultuur bestond uit een mengelmoes van Nederlandse en Indische gewoonten en gebruiken. Dit is verklaarbaar omdat de vaders van de Indo’s veelal Nederlanders of andere Europeanen waren, terwijl de moeders Indisch (Indonesisch) waren.
De opvoeding was daarom in beginsel ook vergelijkbaar met de opvoeding van Nederlandse kinderen. Omdat de Indonesische kindermeid, in opdracht van de vrouw des huizes, met de opvoeding van het kind belast was werden vele Indische (Indonesische) gewoonten en gebruiken in de opvoeding van het kind geïntegreerd. De Indische taal, het gebruik van Indische geneeskruiden, het Indische voedsel, maar ook de indolentie en de zogenaamde “laat maar” cultuur zijn daar goede voorbeelden van.
Op de maatschappelijke ladder was de leiding in handen van de Nederlanders, die in de eeuwen daarna werden opgevolgd door hun nakomelingen die een opleiding in Nederland hadden gevolgd. Ondanks het bestaan van Nederlandse lagere en middelbare scholen en universiteiten in Indië, waren de afgestudeerden in de ogen van de Nederlanders van een lager niveau. Dit kwam overduidelijk tot uiting toen de Indo’s na de soevereiniteitsoverdracht van Indië aan Indonesië, werden gedwongen naar Nederland te repatriëren. In Nederland werden alle Indië behaalde diploma’s niet erkend. Vele Indo’s met een afgeronde middelbare en/of universitaire opleiding werden van de ene op de andere dag in Nederland tot ongeschoolde arbeiders verklaard. De Nederlanders die van Indië kwamen kregen afhankelijk van hun opleiding na herscholing en het behalen van Nederlandse diploma’s wel betere functies aangeboden.
In 1916 werd voor het eerst de term “INDO” geïntroduceerd door de journalist Th.R. Landouw. Deze groep werd gekarakteriseerd als personen met gemengd Europees en Indisch bloed, die hun wortels in Indië hebben en Juridisch Nederlander zijn.

Image taken from: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arrivalrotterdam.jpg

Spread the love
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45 
2713 GA Zoetermeer
Tel. 079 - 316 63 08
© Nationale Indische Dag 2020
crossmenuchevron-down
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x