logo

Rudy Matulessy † De Les Paul van Surabaya

NID
15/11/2020


Rudy was in de plaats Kediri een buurjongen van de familie Brodie. Op zijn zevende jaar speelde Rudy al accordeon en viool.
Vaak vroeg opa Brodie of Rudy voor hem op zijn viool wilde spelen en dan lag opa op zijn kursimalas (schommelstoel) in de voorgalerij en Rudy zat op grond viool te spelen.
Later toen de fam. Brodie werd overgeplaatst naar suikerfabriek Tulangan (in de buurt van Surabaya) kregen de jongens gitaarles van niemand anders dan bung Rudy Matulessy.

Rudy was een strenge leraar, gaf veel huiswerk en probeerde gewoon alles uit je te halen qua muziek. We mochten vaak mee als Rudy moest optreden en Ed Brodie † was dan zijn trouwe ‘gitaar drager’.

In begin jaren 60 werden ook in Surabaya vele gitaar competities gehouden, Tijdens één van deze competities werd in het THR-gebouw te Surabaya een competitie gehouden voor de titel van Mr. Melody Guitar. Vele bekende gitaristen deden aan deze competitie mee waaronder Jerry Souisay die nummer één werd. Rudy Matulessy werd met stip “mister melody guitar number two”. Gezien zijn techniek, vingersnelheid en performance vond het merendeel van de aanwezigen dat Rudy nummer één had moeten staan. (Het gerucht ging dat Rudy Matulessy als Indische jongen niet had mogen winnen)

Rudy en zijn vrouw Bea Stolze (een geweldige zangeres) traden vaak op bij de Pasar Malam in Den Haag met hun Rayuan Samud’ra. Één van de beste Kroncong orkesten van Nederland. Ruud bespeelt naast de gitaar ook saxofoon, viool en Hawaiian gitaar. Bij meerdere sologitaristen uit Surabaya hoor je af en toe Rudy’s stijl van spelen.
(Rudy Matulessy is 85 jaar geworden. Hij is op 24 juli 2015 overleden)

Spread the love
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45 
2713 GA Zoetermeer
Tel. 079 - 316 63 08
© Nationale Indische Dag 2020
crossmenuchevron-down
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x