logo

Een bijzonder moment van historische betekenis vond plaats op 15 augustus in het Bos der onverzettelijken in Almere, toen het langverwachte Indisch Monument Flevoland werd onthuld door gedeputeerde Chris Janssen van de provincie Flevoland en burgemeester van Almere Hein van der Loo, tijdens een indrukwekkende herdenking.

Dit monument, dat een eerbetoon is aan de slachtoffers van de 2e wereldoorlog in Nederlands-Indië, zal dienen als een blijvende herinnering.

Het Indisch Monument, werd onthuld in aanwezigheid van politieke vertegenwoordigers en in totaliteit bijgewoond door een kleine 300 aanwezigen. De onthullingsceremonie was een ontroerend en inspirerend moment.

Het monument zelf, een prachtige moderne weergave is ontworpen door de Almeerse kunstenaar Frea Lenger. Het kunstwerk met de naam “omarmen” heeft een majestueuze uitstraling van glimmend RVS met daarbinnen de 3 kleuren van de Flevolandse vlag en uiteraard een afbeelding van de Melati.

Tijdens de herdenking spraken verschillende sprekers van de 3e generatie en benadrukten het belang van het herdenken, de verhalen van toen door te blijven vertellen zodat het oorlogsverleden bij jongere generaties van betekenis blijft, voor hun eigen identiteit en tegelijkertijd het besef, dat we onze vrijheid en vrede moeten koesteren.
Wij kijken terug op een gedenkwaardige herdenking, waarbij het nieuwe monument zal dienen als verbindende kracht van erfgoed en geschiedenis voor volgende generaties.

* met dank aan Lex Burgersdijk die dit artikel heeft ingezonden.

Voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag vinden er in de Koninklijke Schouwburg en op andere locaties in Den Haag activiteiten plaats. Een aantal Haagse en Indische organisaties heeft daarvoor de handen ineengeslagen.
Voor de agenda van de activiteiten Klik Hier

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden jaarlijks op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag.
Meer informatie: Klik hier

 

 

De Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch monument in Den Haag zal ook dit jaar in de avonduren plaatsvinden en live op NPO 1 worden uitgezonden. Dat is besloten na een evaluatie van de editie van vorig jaar.
Op het veld bij het Indisch monument woonden toen meer dan 3000 mensen de herdenking bij. Volgens Stichting Kijkonderzoek schakelden 1,4 miljoen kijkers in op NPO 1 voor de live-registratie. Gemiddeld keken er ruim een half miljoen (527.000) mensen. Niet eerder keken er op 15 augustus zo veel mensen naar de live-uitzending van de NOS.

Tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Meer informatie: Klik Hier

Informatie over het programma van de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking 2023.

Klik Hier

Op 15 augustus is de landelijke herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument Sawah Belanda in Arnhem staan wij op deze dag ook hierbij stil en gedenken wij de Indo’s die door de koloniale tijd zijn ontstaan en na de revolutietijd naar Nederland zijn gekomen.

Het Indisch Monument staat in park Sacré Coeur dat in 2006 door wijlen beeldend kunstenaar Joyce Bloem in samenwerking met haar zus Marion Bloem werd gerealiseerd. Het monument omvat een sawah (natte rijstvelden in terrasvorm) met zeven granieten pagina’s die rondom het rijstveld-landschap ‘zweven’. Op de granieten platen staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door de auteur Marion Bloem.


Voorzitter Henk Beijen van de stichting Payung (links) is blij met de veteranen uit de regio Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht die onder commando van majoor Paul Kelling (rechts) zondag de Bergse Indië-herdenking bijwonen. © Tonny Presser/Pix4Profs

De jaarlijkse Indië-herdenking in Bergen op Zoom krijgt zondag 13 augustus een dubbele primeur. De bijeenkomst vindt voor het eerst plaatst op het Thaliaplein en wordt bijgewoond door veteranen van de Brabantse Wal.
Lees verder op bndestem

 

Stadhoudersring 45 
2713 GA Zoetermeer
Tel. 079 - 316 63 08
© Nationale Indische Dag 2020
crossmenuchevron-down