Op maandag 25 oktober aanstaande lanceert staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS het plan ‘Collectieve Erkenning Indische gemeenschap in Nederland – een extra gebaar 2021-2024’. Hij presenteert dit plan tijdens een openbare digitale bijeenkomst waar we u van harte voor uitnodigen.
Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de initiatieven in het kader van het extra gebaar voor de Indische en Molukse gemeenschap. De live uitzending komt rechtstreeks vanuit Museum Sophiahof, de Indische pleisterplaats in Den Haag.
Heeft u interesse? Reserveer dan maandag 25 oktober van 15.30 tot 16.15 uur in uw agenda. Op een later moment ontvangt u meer informatie over het programma en de link voor het bijwonen van de bijeenkomst.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blokhuis: Ruim 20 miljoen voor Indische gemeenschap, plannen voor besteding krijgen vorm
Nieuwsbericht | 15-10-2020 | 12:30
De pandemie dwong gitarist Erwin van Ligten zijn theatershow ‘The Jimi Hendrix Re-Experience’ een jaar lang in de koelkast te zetten.
Maar dit najaar gaat het er alsnog van komen.De aanleiding was zo mooi: een eerbetoon aan Jimi Hendrix in het jaar dat zijn vijftigste sterfdag herdacht zou worden. De covidcrisis haalde echter een lelijke streep door de rekening.
De algehele lockdown blokkeerde de realisering van The Jimi Hendrix Re-Experience in het kroonjaar 2020.
Lees verder op: https://www.tubantia.nl/enschede/gitarist-erwin-van-ligten-zet-hendrix-naar-zijn-hand-in-theatershow~af5cf36c/
Artikel komt uit het dagblad Tubantia
Wij Indo's zijn gek van barbecueën. Niet elektrisch, geen gasbarbecue maar op een echt eenvoudig houtskoolvuurtje. Daar kan geen gas of elektrische barbecue tegenop.
Bij feesten zoals recent de Nationale IndischeDag, verjaardagen of Selamatans zijn saté's niet weg te denken. Niet alleen in de zomer of als het mooi weer is, ook in de herfst of zelfs in de winter werd er een barbecue aangestoken onder een afdakje. Door weer en wind, alles hebben we over om maar die heerlijke houtskoolaroma te krijgen zoals het eigenlijk hoort.
Het vlees moet minstens één avond in de marinade hebben gestaan zodat de 'boemboe' (marinade) helemaal in het vlees is getrokken.
De saté klaarmaken is ook al een (familie) feest. Het maken van de 'boemboe' was altijd de taak van mijn oma of mijn moeder, zij waren dan al minimaal een avond van te voren bezig om de saté's te marineren. De recepten waren doorgegeven van generatie op generatie van moeder tot dochter.
De volgende dag mocht de 'rijgploeg' aan de slag, de sate's moesten natuurlijk nog geregen worden en dat moest ook strikt volgens een bepaalde manier. Ik herinner mij dat wij (ja ik behoorde toen nog maar tot de 'rijgploeg') altijd de grootste lol hadden met z'n allen in de keuken.
Het aansteken van de barbecue werd altijd gedaan door mijn opa met behulp van mijn ooms. Ook daar waren natuurlijk hele theorieën over hoe het beste houtskoolvuurtje gestookt moest worden. Mijn moeder vertelde mij dat toen zij net in Nederland waren aangekomen (ergens in de begin zestiger jaren), de buren angstvallig hun ramen dicht sloegen als de familie weer eens gingen barbecueën.
In die tijd was barbecueën nog helemaal geen bekend fenomeen in Nederland, maar in het straatbeeld van Indonesië heel gewoon met al die 'paman saté's', de straatventers die verschillende soorten saté's verkochten.
Eindelijk waren de saté's klaar, we moesten er lang op wachten en die heerlijke lucht van de gegrilde saté's rook je in de hele buurt. Saté eten wij met 'lontong' (in blokjes gesneden kleefrijst), sommige saté's eet je zonder satésaus omdat de marinade zo lekker is zou het zonde zijn om er een klodder satésaus overheen te gooien. Sommige soorten saté's eten wij met een ketjap lomboksaus voor de pittige liefhebbers onder ons.
Heeft u ondertussen trek gekregen van dit verhaal, ik wel! Wilt u ook een Indische barbecue? Wij kunnen u een Indisch barbecue pakket leveren met mijn favoriete saté's en bijbehorende satésauzen zoals op de Nationale IndischeDag jl.
Selamat makan van Sandra
(Iradewi afhaal & Catering te Zaandam)
*foto van de bumbu gemaakt door Adiah
In verschillende plaatsen werd op 29 augustus jl. de Nationale IndischeDag gevierd.
Veelal vierde men het thuis met familie en vrienden of ging men een gezellig dagje uit.
Door de Corona beperkingen konden er immers geen grootschalige feesten of evenementen georganiseerd worden.
De redactie kreeg heel wat foto's toegestuurd van de Nationale IndischeDag-viering.
Hierbij een aantal bijzondere foto-impressie