Oude munten, een brug, een gedeelte van een ondergronds waterleidingsysteem uit de 18de eeuw. En nu Nederlandse tramrails uit de 19de eeuw. Bij bouwwerkzaamheden in verband met de uitbreiding van het metronetwerk in Jakarta komen vele bijzondere vondsten tevoorschijn.
Lees het artikel op Indonesiënu
De 200e bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is bekendgemaakt: het Indisch Koken en de Indische Rijsttafeltraditie. Daarnaast worden ook de Bidweg van de Sterre der Zee, de Grote Zwaagse Carnavalsoptocht, het Slurpen van Papeda, Papierscheppen Doesburg, Papierscheppen Rotterdam en het Waterwonen bijgeschreven. Deze feestelijke bekendmaking vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, onder de brede belangstelling van erfgoedbeoefenaars.
Lees Verder op immaterieelerfgoed
en op Indischhistorisch
In november leest heel Nederland één boek. Bezoekers van SCHUNCK krijgen Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls deze maand cadeau van de bibliotheek.
Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder; het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Ook bij de Heerlense bibliotheek is het boek gratis verkrijgbaar voor iedereen, zolang de voorraad strekt.
Lees verder op ParkstadActueel
Het is een vraag die de afgelopen week bij me opkwam. Want ja, ik ben helemaal Hollands, en dat is toch anders. Misschien snap ik iets niet.
Zo af en toe lees ik dit soort uitdrukkingen over Indisch zijn:
Dat lees ik in de levensverhalen die mensen schrijven. U weet, ik help daarbij.
Ongeveer 90 procent weet het precies. Niemand zegt: “Ik heb het Indische in de familie, geloof ik.” Het is dus iets dat belangrijk is.
Het luistert nauw. Want wie zegt 1/16 Indisch te zijn, die heeft met generaties gerekend.
Maar hoe zit het nu, kun je wel of niet half Indisch zijn?
Klik hier voor de volledige tekst op www.indischeschrijfschool.n