In het Nieuwe Jaar 2023 valt de Nationale IndischeDag op 27 augustus
Noteer het in de agenda Luitjes
Er zijn een aantal boeken verschenen over het Dekolonisatie Onderzoek. Deze boeken in PDF formaat zijn gratis te downloaden:
Het geluid van geweld . Klik op deze link om verder te lezen: https://www.aup.nl/nl/book/9789463726788/het-geluid-van-geweld
Over de grens
Sporen vol betekenis
Diplomatie en geweld
Een kwaad geweten
Van Rij en Stam
Oude munten, een brug, een gedeelte van een ondergronds waterleidingsysteem uit de 18de eeuw. En nu Nederlandse tramrails uit de 19de eeuw. Bij bouwwerkzaamheden in verband met de uitbreiding van het metronetwerk in Jakarta komen vele bijzondere vondsten tevoorschijn.
Lees het artikel op Indonesiënu
De 200e bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is bekendgemaakt: het Indisch Koken en de Indische Rijsttafeltraditie. Daarnaast worden ook de Bidweg van de Sterre der Zee, de Grote Zwaagse Carnavalsoptocht, het Slurpen van Papeda, Papierscheppen Doesburg, Papierscheppen Rotterdam en het Waterwonen bijgeschreven. Deze feestelijke bekendmaking vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, onder de brede belangstelling van erfgoedbeoefenaars.
Lees Verder op immaterieelerfgoed
en op Indischhistorisch
In november leest heel Nederland één boek. Bezoekers van SCHUNCK krijgen Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls deze maand cadeau van de bibliotheek.
Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder; het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Ook bij de Heerlense bibliotheek is het boek gratis verkrijgbaar voor iedereen, zolang de voorraad strekt.
Lees verder op ParkstadActueel
Het is een vraag die de afgelopen week bij me opkwam. Want ja, ik ben helemaal Hollands, en dat is toch anders. Misschien snap ik iets niet.
Zo af en toe lees ik dit soort uitdrukkingen over Indisch zijn:
Dat lees ik in de levensverhalen die mensen schrijven. U weet, ik help daarbij.
Ongeveer 90 procent weet het precies. Niemand zegt: “Ik heb het Indische in de familie, geloof ik.” Het is dus iets dat belangrijk is.
Het luistert nauw. Want wie zegt 1/16 Indisch te zijn, die heeft met generaties gerekend.
Maar hoe zit het nu, kun je wel of niet half Indisch zijn?
Klik hier voor de volledige tekst op www.indischeschrijfschool.n
Wat een dag, wat een dag mensen! Een stralende zondag, niet te warm, ideaal weer voor een Nationale Indischedag. We begonnen wel met een chaotische entree in Reeuwijk. De Gemeente had enkele wegen afgesloten, dus omrijden en soms nog een keer omrijden, dat was wel vervelend. In en rondom onze feestzaal de Brug ook een drukte van jewelste. Daar hadden de Reeuwijkers een 2 daags groot feest gehad, “Bruisend Reeuwijk”, waardoor verschillende straten afgesloten waren en men volop bezig was met het opruimen van dranghekken en allerlei attributen.
Eindelijk kwamen we “De Brug ”binnen waar al volop mensen rondliepen om dingen te regelen en te organiseren. Een heel gezellig begin. Begroetingen met twijfelende gezichten van wel of niet omhelzen en kusjes. Door de coronaperikelen was het alweer 3 jaar geleden dat de complete groep vrijwilligers en entertainers gezamenlijk bijeen waren in de feestzaal de Brug, Wat waren we blij elkaar weer te ontmoeten,
De band Streetrollers was al volop aan het opstellen, tafels en stoelen werden nog eens goed gezet, de bordjes gereserveerd op tafel gezet, de bakjes katjang maakten dat de tafels er alleen maar lekkerder uitzagen. De eetzaal werd ook al volop ingericht, de lekkerste gerechten kwamen binnen en wat te denken van de heerlijkste hapjes, en mooi gekleurde lekkernijen. En wat een vrolijkheid overal; het kwam vooral door de jeugdige inbreng, Heel mooi dat jongeren het team van vrijwilligers is komen versterken. Hun jeugdigheid, hun grappen en grollen, hun spontaniteit, hun respect naar de veelal ouderen en hun hulpvaardigheid is een ware toevoeging aan het team van vrijwilligers.
(Indrukwekkend was de stilte van één minuut. Alle aanwezigen stonden op en bleven een minuut in stilte gedenken. Een stilte om respect te uiten voor onze kennissen, vrienden en familie die reeds zijn overleden. Met deze traditie werd de 10e NID geopend.
Hoewel het, door Corona, 3 jaar geleden was dat deze Dag gevierd werd, verliep de middag als vanouds, terwijl het toch een bepaalde vitaliteit bevatte. Het bruiste er echt van de Indische activiteiten. Bedrijvigheid in de zaal waar de kunstschilders, Trees, Steffie en Chris ondergebracht werden. Het was even slikken en een traantje pinken omdat we één kunstschilder Piet van Kerkvoorden (†) misten.
Chris Antonie met zijn schortje om en al schilderend met zijn linkerhand was bezig met olieverf om uiteindelijk een prachtig schilderij (een bloem) op het doek te zetten.
De waarzegster Sandra in haar eigen ruimte kreeg zoals gewoonlijk ontzettend veel bezoekers. Haar echtgenoot Jan Willem hield de lange wachtlijst bij en was zeer nauwgezet om de volgorde van wachtenden gladjes te laten verlopen.
Ester Latama zorgde voor hele goede muziek en kon al heel snel bezoekers aan het dansen krijgen. The Streetrollers, een band die een goede sfeer bracht met hun muziek, paste perfect in deze Indischedag.
Al met al een heel drukke , bedrijvige Nationale Indischedag viering op z’n Indisch…. en het is aan te raden voor de mensen die er niet bij waren, om volgend jaar deze Dag ook te vieren of een keertje te komen kijken. Altijd op de laatste zondag van augustus, onthouden ja. De laatste zondag in augustus, schrijf het zo snel mogelijk ergens op zodat U het niet vergeet..
Grote duim voor de kinderen en kleinkinderen die steeds meer hun ouders/ grootouders komen brengen. Echt Indisch lief en geweldig.
Bedankt dat jullie allen er waren, in grote getale, een bewijs dat de Nationale Indischedag aan bekendheid groeit.
Bekijk video's op Nationale IndischeDag 2022
en de foto's op foto's NID 2022
Als kind wist ik niet bij wie ik hoorde
tussen de indootjes of bij de nederlanders die zich aan ons stoorde
naarmate de jaren verstreken
waren ze gelukkig op ons uitgekeken
wij waren stil en gedroegen ons zoals er van ons werd gevraagd
wij hebben nooit dingen uitgedaagd
maar naarmate je ouder wordt
is het of je wereld instort
Waarom hebben wij dit allemaal gedaan
waarom hebben zij ons niet zien staan
nooit hebben wij geklaagd
wij hebben hier toch niet om gevraagd
ik praat over mijn eigen ervaringen
en over de mensen uit mijn vriendenkringen
de molukse mensen zijn er toch iets beter uit gekomen
zij mochten bij elkaar in wijken wonen
ook kregen zij in elke wijk een eigen stichting
zonder enkele verplichting
En als je nu een buitenlander bent
wordt je echt verwend
een huis helemaal ingericht
en je bent na een kleine bijdrage niets meer aan het rijk verplicht
In het pension werd er 60% van het loon ingehouen
hoe kan je van de rest een nieuwe toekomst opbouwen
maar wij hebben wel 1x per jaar een groot feest de pasar malam
en als je mazzel had kwam Rudi van Dalm
Waarom hebben wij nooit om dingen gevraagd
of hadden ze ons dan weg gejaagd
waarom waren wij zo onderdanig
en waren wij niet kranig
ze zeggen de mensen met een grote mond bereiken het meest
en als ik terug kijk is dat waar geweest
Als wij meer hadden gevraagd
en veel meer hadden geklaagd
dan hadden wij nu de mooiste wijkgebouwen
waar onze eigen mensen ook uit had kunnen trouwen
Dan hadden wij feesten door het hele land
en hadden wij met z’n allen een hechte band
Maar helaas dat is nu eenmaal niet gebeurd, maar niet getreurd
Wij proberen door middel van allerlei kanalen
onze tradities niet verloren te laten gaan maar te laten stralen
Dus wat er ook is gebeurd in het verleden
onze ouders en grootouders hebben niet voor niets gestreden
Ik hoop dat het je hart raakt
en dat je hiervoor waakt
laat je identiteit nooit verloren gaan
en laat zien voor wie wij staan
Het zijn de kleine dingen in het leven
die onze ouders aan ons hebben gegeven
geef dat door aan je kinderen en keinkinderen
en laat je door niemand hinderen
dan hoef ik en vele met mij niet meer te vragen waarom
dus daarom
Wij kregen dit INDO GEDICHT opgestuurd met de Groetjes Lies en Jim.
De auteur van dit mooie gedicht is Linda uyleman
Op maandag 15 augustus 2022 mag weer fysiek herdacht worden. Daarvoor bent u van harte uitgenodigd op de Boompjes in Rotterdam, bij het standbeeld de Boeg.
Het programma begint om 11.00 uur. Met spreker Henry Timisela van Museum Maluku en zangeres Esmay Usmany die twee eigen nummers zal voordragen.
De herdenking duur ongeveer een uur en zal ook live uitgezonden worden door RTV Rijnmond. We hopen u te zien tijdens de herdenking 2022!
FLOATING PASAR
Dit jaar gaan we niet alleen herdenken, maar ook de Indische cultuur en het leven vieren. Dit gaan we doen met een floating pasar bij het Maritiem museum in Rotterdam. Vanaf 15.00 uur ben je van harte welkom om samen met ons te vieren.
Naast kraampjes waar je leuke Indische artikelen en eten kunt kopen, zijn er ook een aantal voorstellingen en artiesten aanwezig. Het hele programma van de floating pasar volgt nog. Hou onze socials en onze website in de gaten voor meer informatie.
Op 15 augustus wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht. Dat gebeurt bij het Indisch Monument in Den Haag, maar ook op de Dam. Het Nationaal Monument bevat een urn met aarde van alle 22 erebegraafplaatsen uit de archipel.